
Μάγισσες και Μαγεία
Μάγισσες και Μαγεία Ας δούμε λίγο τα βασικά! Να μιλήσουμε για κάποια θεωρητικά που πρέπει να γνωρίζουν όλοι όσοι ασχολούνται ή θέλουν να ασχοληθούν με την μαγεία. Προτού μπορέσετε να εμβαθύνετε στη μελέτη της μαγείας, είναι σημαντικό να ξεχωρίσετε το γεγονός από τη φαντασία, όταν μιλάμε για Μάγισσες και Γουίκανς. Δυστυχώς, η σύγχρονη κουλτούρα προάγει πολλές λανθασμένες πεποιθήσεις για το ποιες είναι οι μάγισσες ή οι μάγοι και τι κάνουν. Αυτά τα είδη στερεότυπων μύθων και παρεξηγήσεων πρέπει να διαλυθούν για να κατανοήσουμε τα αληθινά ιδεώδη, την ηθική και τη φιλοσοφία της Μαγείας.
Μόνο η εκπαίδευση και η κατανόηση μπορούν να εξαλείψουν παρανοήσεις και προκαταλήψεις σχετικά με τη μαγεία και τη Γουίκα· διαβάζοντας κάποια από τα άρθρα μου πιστεύω θα βρεις έναν δημιουργικού δρόμου. Ήρθε η ώρα να αρχίσετε να βλέπετε τις Μάγισσες και τους Γουίκανς με μια νέα αντίληψη – ως ανθρώπους που απλά ζουν τη ζωή τους με μοναδικά μαγικό τρόπο. Ας ξεκινήσουμε εξετάζοντας τους βασικούς κανόνες και τις βασικές έννοιες που τηρούν οι περισσότερες Μάγισσες και Γουίκανς.
Πρέπει να σημειώσω το εξής! Ο χαρακτηρισμός μάγισσα ή μάγος ακόμα και Γουίκανς για εμένα είναι ξεπερασμένος! Προτιμώ να λέω ασκητής μαγείας! Γιατί οι πρώτοι χαρακτηρισμοί συνήθως χαρακτηρίζουν άτομα που ασχολούνται επαγγελματίες! Ενώ, ένας ασκητής μαγείας μπορεί να έχει την γνώση αλλά εκτελεί μαγεία επιλεκτικά και εντελώς περιστασιακά. Επειδή όμως τα άρθρα μου θέλω να γίνονται εύκολα κατανοητά και να είναι «εύπεπτα» θα κάνω χρήση του όρου μάγισσα. Για λόγους απλότητας, η λέξη μάγισσα θα χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει τόσο τους μάγους όσο και τις μάγισσες ή Γουίκανς σε όλα τα άρθρα μου μέσα στο Ξόρκια Ταρωτώ.
Μάγισσες και Μαγεία
Στην Ελλάδα έχουμε έναν γενικό όρο για να χαρακτηρίσουμε έναν ασκητή μαγείας. Είναι ο Μάγος ή η Μάγισσα. Στην Ευρώπη όμως υπάρχουν πολλές ονομασίες που πολλές φορές είναι και άστοχες! Έχετε υπόψη ότι ένας μάγος ή Γουίκαν δεν αποκαλείται «Warlock». Ο όρος «Warlock» προήλθε από μια παλαιά αγγλική λέξη και αναφέρεται σε όποιον παραβαίνει έναν όρκο και αργότερα, κατά τα μέσα του 1400, υπονοούσε τον «ψεύτη». Αυτή είναι μια άθλια προσβολή! Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν οι όροι Wizard και Sorcerer . Η λέξη Wizard προέρχεται από έναν όρο που σημαίνει «σοφός» ενώ με τη λέξη sorcerer νοείται ο «Μάγος» ή ο «Ραβδοσκόπος».

Μάγισσες και Μαγεία – Τι ακριβώς σημαίνει Γουίκα;
Η αγγλοσαξονική λέξη Wicce που σημαίνει «κάποιος που ασκεί τη μαγεία», έχει ως ρίζα τις λέξεις Witch και Wicca. Αρχικά ο όρος ίσχυε τόσο για τους σοφούς άνδρες όσο και για τις σοφές γυναίκες, ειδικά εκείνους και εκείνες που χρησιμοποιούσαν βότανα (μερικές φορές αποκαλούνταν «διαβολικές τέχνες»). Μετά τις Σταυροφορίες, ωστόσο, ο όρος χρησιμοποιήθηκε κυρίως για τις γυναίκες και υπαινισσόταν αρνητικούς συνειρμούς. Σήμερα, αναφέρεται στη σύγχρονη μαγεία και δεν θεωρείται αρνητικός όρος.
Η λέξη μάγισσα είναι επίσης κατάλληλη για αμφότερα τα φύλα, όπως και για τους Μάγους και τους Γουίκανς. Ο αρχαίος Πέρσης προφήτης Ζωροάστρης (ή Ζαρατούστρα) δίδασκε ιερείς που ονομάζονταν μάγοι και βασίζονταν σε μεγάλο βαθμό στην αστρολογία ως τέχνη. Ανάλογα με το πολιτιστικό περιβάλλον, ο όρος μάγος χρησιμοποιήθηκε να περιγράψει τους ανθρώπους που ασχολούνται με την αστρολογία, τη μαγεία ή άλλες μαγικές τέχνες. Σημειώστε ότι η λέξη μαγεία (magic) στη Γουίκα γράφεται (magick) με τελικό k, για να διαφοροποιηθεί από τη μαγεία των ταχυδακτυλουργών.
Μάγισσες και Μαγεία – Ποια είναι η Μάγισσα;
Ενώ η λαογραφία, η λογοτεχνία, η θρησκεία και άλλες πολιτισμικές επιρροές στο πέρασμα του χρόνου συχνά έχουν απεικονίσει τις μάγισσες ως αρνητικό στοιχείο, η ιστορία έχει διαφορετική προσέγγιση στις περισσότερες περιπτώσεις. Παρά την αποκρουστική όψη που προσπάθησαν να αποδώσουν στις μάγισσες, λίγες στην πραγματικότητα χρησιμοποίησαν τις γνώσεις και τις ικανότητές τους για αρνητικούς σκοπούς. Σκοπός της ύπαρξής τους είναι να βοηθούν και να θεραπεύουν άτομα και κοινότητες.
Οι περισσότερες μάγισσες διδάχθηκαν τις δεξιότητές τους ως τέχνη – μέρος μιας οικογενειακής παράδοσης στην οποία ήταν επιμελώς εκπαιδευμένες. Σε χωριά και σε πόλεις τις τιμούσαν εξίσου, ενώ σε αυτές στρέφονταν οι άνθρωποι για κάθε είδους βοήθεια – από την ανάπτυξη των καλλιεργειών έως την αντιμετώπιση καρδιολογικών νοσημάτων. Σε αντάλλαγμα για αυτές τις υπηρεσίες, οι μάγισσες έπαιρναν ένα κοτόπουλο, μια μικρή ποσότητα σιτηρών ή άλλα είδη πρώτης ανάγκης.
Σπανίως υπήρχε κάποια συγκεκριμένη ηθική ή θρησκευτική δομή που εμπλεκόταν στη μαγεία, εκτός και αν αυτή προερχόταν από οικογενειακές ή πολιτισμικές επιρροές ή από την αίσθηση του σωστού και του λάθους του ατόμου. Οι μάγισσες δεν χρειάζεται να πιστεύουν στα θεία όντα για να χρησιμοποιήσουν τη μαγεία. Δεν έχουν απαραιτήτως έναν ιδιαίτερο «κώδικα» ή παράδοση την οποία τηρούν, εκτός εάν υπαγορεύεται από το οικογενειακό έθιμο. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλες οι μάγισσες στερούνται ηθικής ή θρησκείας. Η μαγεία είναι απλώς ένα μέσο για έναν σκοπό και είναι ηθικά ουδέτερη (εκτός από τον τρόπο με τον οποίο ασκείται).